Sweater aan? Of draag je vandaag een t-shirt? Weet jij dan waar jouw kledingstuk gemaakt werd en of die personen bovenal kunnen leven van het loon dat ze daarvoor ontvangen? Velen moeten dat antwoord vaak schuldig blijven. Het is nochtans duidelijk: een leefbaar loon voor werknemers in de textielindustrie is zelfs anno 2017 geen garantie. Intdialect koos er echter voor om via de Fair Wear Foundation mee te helpen om de arbeidsomstandigheden in de textielsector te verbeteren. Maar hoe gaat dat nu juist allemaal in zijn werk?

Mensenrecht

60 miljoen: zoveel mensen zijn dagelijks in kledingfabrieken aan het werk om kledij te maken voor grote kledingketens. In Oost-Europa, Turkije, Azië en Noord-Afrika liggen de lonen ruim onder wat men een leefbaar loon kan noemen. Lagere prijzen, kortere deadlines en de immense druk zorgen ervoor dat de omstandigheden waarin die kledij gemaakt wordt verre van ideaal zijn. En dat terwijl een leefbaar loon eigenlijk een mensenrecht is.

Wereldwijd bundelen allerlei organisaties hun krachten om die slechte werkomstandigheden en lage lonen te verbeteren. Daarvan is de Fair Wear Foundation er een van. Het is een onafhankelijke non-profit organisatie die samenwerkt met verschillende bedrijven om de arbeidsomstandigheden voor alle arbeiders in de textielsector te verbeteren.

Loonladder

De Fair Wear Foundation beschikt over experts die op lokaal niveau allerlei controles uitvoeren. De organisatie kwam op de proppen met een baanbrekend idee dat een overzicht geeft van de lonen in een bepaald land. Door gebruik te maken van loonladders waarop minimumlonen, industrienormen en lokale vakbondseisen vermeld staan, kunnen bedrijven die elementen makkelijk evalueren om te streven naar een hogere positie op de ‘ladder’.

De kledij van Intdialect wordt geproduceerd met het oog op eerlijke werkomstandigheden en daarbij wordt rekening gehouden met 8 standaarden: vrije keuze van arbeid, geen discriminatie, kinderarbeid of uitbuiting, recht op vakbondsvrijheid en recht op collectief overleg, geen overdreven lange werkdagen betaling van een correct loon, veilige en hygiënische arbeidsomstandigheden en wettelijk bindende arbeidscontracten.

Intdialect kiest voor de Fair Wear Foundation, kies jij ook voor eerlijke kledij?


Intdialect: sweaters met opschrift in het dialect in de media

Sinds kort kan je pronken met jouw afkomst en vaandeldrager worden van jouw stad of dorp. Intdialect zorgt ervoor dat Dendermonde, Aalst, Gent, Oostende en Antwerpen voorzien worden van sweaters met dialectische opschriften van hun steden. TV Oost kwam afgelopen woensdag een zjat kaffee drinken bij Intdialect, maar ook Het Nieuwsblad, Het Laatste Nieuws en Aalstnieuws.be hadden oren naar onze kledinglijn.

Benieuwd wat ze te zeggen hadden? Lees onderstaande artikels en neem een kijkje op Het Laatste Nieuws, Het Nieuwsblad (artikel en reportage) en Aalstnieuws.be.

dialect sweater kopen
© Het Laatste Nieuws

pull kopen intdialect dialect
© Het Nieuwsblad


Afgelopen woensdag kwam TV Oost op de borrel bij Intdialect. Marnix Verhulst (26) vertelde aan TV Oost over zijn passie voor het dialect en waarom Intdialect tot stand kwam. Ben je benieuwd hoe Intdialect en de bijhorende sweaters met dialectische opschriften zijn ontstaan? Bekijk dan onderstaand filmpje van deze fiere Deiremonteneir, dat tevens ook door Het Nieuwsblad is opgenomen.

Ben je overtuigd van ons idee? Neem dan een kijkje in de shop voor een sweater van jouw stad of dorp!


© TV Oost – Matthias Van Barel


Deiremonteneir, Oilsjteneer, Gentenirre of Aentwaerpeneir: je kan er sinds kort mee pronken op je borst. Kledingstukken met een dialectische insteek was een idee van Marnix Verhulst (26) en groeide uit tot een echt merk. ‘Intdialect’ is nieuw op de kledingmarkt en beschikt over een assortiment van sweaters met verschillende opschriften. Sweaters online kopen deden we al massaal, nu kunnen we er dus ook bestellen met quotes of woorden in het dialect op.

Het dialect mag dan wel met uitsterven bedreigd zijn, het bleek wel de insteek van de nieuwste kledingcollectie ‘Intdialect’. Het merk wilt het dialect weer op de kaart zetten en beschikt daarom over een nieuwe sweaterlijn die voorzien is van dialectische woorden en sappige quotes. En zo’n item mag anno 2016 niet meer ontbreken in je kleerkast. Vlamingen zijn trots op hun afkomst en daarmee pakt ‘Intdialect’ nu uit in de vorm van hippe sweaters in verscheidene kleuren.

Van Deiremonne tot Aentwaerpe

Sweaters online kopen was al hotter dan hot, sweaters met daarop je eigen stad en dan nog eens ‘intdialect’ springt een trapje hoger. De sweatercollectie is voorzien van verschillende steden uit Vlaanderen. Ben je een rasechte Oilsjteneer of wil je pronken met enkel Oilsjt op je borst? Gentenirre of Deiremonteneir? Ook Aentwaerpeneiren worden niet aan hun lot overgelaten en kunnen kiezen voor een gepersonaliseerde sweater.

Het merk ‘Intdialect’ richt zich tot iedereen die zich met zijn of haar stad wil identificeren. Momenteel zijn het vier gemeenten uit Vlaanderen die de spits afbijten: Dendermonde, Aalst, Gent en Antwerpen. Al kan dat aantal naar de toekomst toe wel uitgebreid worden.

De sweaters online kopen kan nu eenvoudig via de webshop.